top of page

AKUT HJÆLP 

i Storkøbenhavn og Nordsjælland

1) Vurdér om pindsvinet faktisk har brug for hjælp

Pindsvin der har brug for hjælp:

 • Er uden om dagen
  Pindsvin er natdyr og går som udgangspunkt først ud efter solens nedgang. Derfor er der risiko for, at et pindsvin har brug for hjælp, hvis det bliver fundet ude om dagen. I få tilfælde (især i ydresæsonenerne maj samt oktober-november) kan de dog godt være kortvarige ude uden bekymring. Hvis de ikke er skadet, ikke er udmagret og samtidig udviser normal adfærd (f.eks. flygter hvis man nærmer sig), er der ofte ikke grund til bekymring. Hvis du er I tvivl, så ring altid til os.

 

 • Ligger fremme uden at flytte sig
  Hvis et pindsvin ligger f.eks. i kanten af en hæk, midt på en græsplæne, ’slikker solskin’ eller virker bevidstløs, så er der noget galt. Pindsvin vil normalt altid lægge sig i sin hule eller et beskyttet sted.
   

 • Har synlige skader
  Hvis der f.eks. er fluer omkring pindsvinet, der er synlige åbne sår, halter eller slæber et ben efter sig, har pindsvinet brug for hjælp. Dette gælder også ved hoste, pibende vejrtrækning og lignende.
   

 • Udviser unaturlig adfærd
  Pindsvin der f.eks. går i ring, virker omtumlet, færdes på trafiktunge veje, ikke flygter eller krummer sig sammen hvis man nærmer sig, har ofte brug for hjælp.
   

 • Sidder fast i net eller hegn
  Vi ser desværre ti, at pindsvin får viklet sig ind i blomsternet, hegn, fodboldtnet eller lignende. Disse pindsvin skal ALTID tjekkes hos en plejer, da pindsvinet kan have fået usynlige sår fra nettene.

2) Kontakt Pindsvinehospitalet

Hvis du vurderer, at et pindsvin har brug for hjælp, skal du ringe til os på +45 2874 1370 for at aftale et indleverings tidspunkt med vores plejer.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt et pindsvin har brug for hjælp, kan du altid ringe for at få en vurdering af os. Ring hellere en gang for meget, end en gang for lidt. 

Vores adresse er Jægersvinget 15, 2820 Gentofte

3) Indfang pindsvinet

Hvis det vurderes, at pindsvinet har behov for hjælp, skal det indfanges og ligges i en kasse. Du får brug for:

 • Kasse, spand eller lignende med høje sider (min. 40 cm høj)

 • En avis

 • Håndklæde eller tæppe

 • Gerne handsker

Det en stressende situation for pindsvin at blive løftet op fra jorden til ukendte omgivelser. For at være mest muligt skånsomme, lægges derfor et håndklæde over pindsvinet. Pindsvinet kan dernæst samles op i håndklædet. Mørket i håndklædet kan gøre oplevelsen mindre stressende for pindsvinet (og samtidig også gøre indfangningen skånsom for dig).

Når pindsvinet er indfanget lægges det ned i kassen, hvor der på forhånd er lagt avispapir i bunden. Derfra skal kassen stillet et sted hvor pindsvinet kan få fred og ro ved stuetemperatur. Selv meget syge pindsvin er flugtkonger. Sørg derfor for at pindsvinet ikke kan stikke af eller kravle op af kassen.

4) Mens du har pindsvinet

Så snart det overhovedet er muligt, skal pindsvinet transporteres til Pindsvinehospitalet (eller den nærmeste henviste plejer). Hvis det ikke er muligt at få arrangeret transport med det samme, kan du hjælpe pindsvinet med følgende mens det er i din varetægt:

 • Ro
  Pindsvin er meget lydfølsomme og vil altid være stresset når de indfanges. Undgå at tale til pindsvinet og hold husdyr og børn væk fra det.
   

 • Varme
  Pindsvin skal have samme temperatur som dig selv. Hvis det føles koldt, kan du lægge en flaske med varmt vand ned ved siden af det.
   

 • Mad
  Hvis pindsvinet er sultent, kan du give det kattefoder. Gerne killingefoder hvis muligt. Det kan både være våd eller tørkost. Man kan evt. opbløde tørkost i vand. Pindsvinet styrer selv, hvor meget mad det har brug for.
   

 • Drikke
  Pindsvin drikker vand. Man kan give det lidt sukkervand eller lunken kamillete med honning hvis det er dehydreret. Giv ALDRIG mælk.
  Under transporten til Pindsvinehospitalet er det vigtigt at fjerne al mad og drikke fra kassen. Vandet vil bare gøre kassen og måske pindsvinet vådt.

OBS! Vores telefon har åbent alle dage mellem 08 - 20. Hvis vi ikke svarer, kan det være fordi vi plejer et sygt pindsvin. I de tilfælde kan der ringes igen, lægges en telefonbesked eller sendes en SMS. 

HUSK: Vi kan kun hjælpe pindsvin i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

bottom of page